понеділок, 16 листопада 2015 р.

Тема: Створення та настроювання діаграм, вибір типу діаграм. 
Практична робота №3: "Побудова діаграм"

Увага! Під час роботи за комп'ютером дотримуйся правил безпеки та санітерно-гігієнічних норм.


1. Відкрийте файл (Відкрити/Тема 2/Практична робота 5/практична5.xlsx)

2. На Аркуші 1 наведено таблицю показників лічільника електроенергії за кожний місяць, останніх двох років. У клітинці А1 знаходиться вартість 1 кВт/год. Додайте  до таблиці фоомули для обчислення щомісячної плати за електроенергію і сумарної плати кожного року.
3. Побудуйте на цьому аркуші гістограму щомісячних виплат за електроенергію за ці роки. Додайте назву гістограми і назви осей, змініть їхній формат. Змініть формат області діаграми і області побудови. Проаналізуйте, як змінювалася плата протягом кожного року, по роках у кожному місяці, у які місяці якого року плата була найбільшою та найменшою.

4. Побудуйте на окремому аркуші секторну діаграму щомісячних витрат на електроенергію протягом останнього року. Установіть режим відображення відповідних даних з електронної таблиці на діаграмі. Додайте назву діаграми, відформатуйте її.

5. На аркуші Аркуш 3 побудуйте таблицю значень функціхї у = х^4-4*x на відрізку [-2;3]. Округліть значенняя функції до двох десяткових розрядів. Використовуючи точкову діаграму, побудуйте графік цієї функції на цьому відрізку. Додайте і відформатуйте назву діаграми.

6. Збережіть книгу з іменем  практична5_Прізвище та ім'я.xlsx і відправте її на електронну адресу вчителя: poltavainf5@gmail.com


понеділок, 2 листопада 2015 р.

Тема: Практична робота №3

 «Використання формул в електронних таблицях»

Використання найпростіших формул. Абсолютні, відносні та мішані посилання на клітинки  і діапазони клітинок. Посилання на клітинки інших аркушів та інших книг. Копіювання формул та модифікація посилань під час копіювання.
Практична робота №2
Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйся правил безпеки та санітарно-гігієнічних норм.
1.     Відкрий файл практична 2.xlsx
2.     На аркуші Аркуші 1 виділи діапазон клітинок з адресою B2:D6, E8:G1, A11 зеленим кольором.
3.     На аркуші Аркуш 2 уведи у клітинки діапазону E6:E11 такі дані:
E6
22,8
E9
140
E7
294
E10
160
E8
14
E11
72,3

Поняття ЕТ. Засоби опрацювання ЕТ. Запуск на виконання табличного процесора, відкриття й збереження документа. Огляд інтерфейсу табличного процесора. Поняття книги, аркуші, рядки, стовпці, клітинки. Навігація аркушем і книгою; виділення елементів книги й аркушу. Введення даних до клітинок і редагування їх вмісту. Копіювання, переміщення й видалення даних. Автозаповнення.Форматування даних, клітинок і діапазонів клітинок.
Узагальнення і систематизація знань 

https://onlinetestpad.com/ua/tests/informatics/11class
Етапи розв’язування задачі за допомогою комп’ютера. Вхідні дані та результати, їх взаємозв’язок. Поняття про метод розв’язування задачі. Поняття програми.
Базові структури алгоритмів: слідування, розгалуження, повторення. Графічні схеми базових структур алгоритмів. Поняття про конструювання алгоритмів різними методами
Тема: Практична робота №3

 «Використання формул в електронних таблицях»

Тема: Практична робота №3: «Використання формул в електронних таблицях»
Мета:
Навчальна:  навчати учнів виконувати прості обчислення в електронній таблиці за допомогою формул; використовувати автозаповнення для зручного введення формул;  формувати навички обчислювати за допомогою формул у середовищі табличного процесора;
Розвиваюча: розвивати логічне мислення, уяву, увагу, пам'ять
Виховна: виховувати інформаційну культуру.
Тема: Поняття алгоритму. Властивості алгоритмів. Форми подання алгоритму. Виконавець алгоритму. Система команд виконавця алгоритму.

Учні мають навчитися:

Тема: Поняття моделі. Типи моделей. Модель як метод дослідження об'єктів. Практична робота №1: "Побудова інформаційної моделі"

Учні мають навчитися:
 - описувати поняття моделі, об’єкту, предметної області; типи моделей їх характеристики;
-  вміти будувати інформаційну модель.